Élesztőház

sörök

konyha

rövidek

borok

kávé

sörfőzés

American Pale Ale körkép: Az ország legfinomabb APA sörei

Az APA sör (American Pale Ale) az Egyesült Államokban az 1980-as években kifejlesztett kézműves sörtípus. Jellemzően némileg alacsonyabb alkoholtartalommal bír, mint rokona, az IPA (Indian Pale Ale), ízvilága pedig lágyabb, visszafogottabb.

Az ale sörök nem csak arra világítottak rá, hogy a lageren túl is jócskán van ám élet, hanem egy igencsak izgalmas fejezetett nyitottak a karakteres ízekre és aromákra szomjazó sörrajongóknak.

A közkedvelt, ám az erőteljes komlóíze miatt sokak számára megosztó IPA mellett azonban a jóval harmonikusabb ízvilágú American Pale Ale, avagy APA is villámgyorsan került a legkedveltebb sörök mezőnyébe.

Lássuk, miben rejlik az APA titka, és miből érdemes válogatni, ha egy igazán minőségi kóstolóra vágysz!

baladin.it

Az APA eredete

Az 1800-as években zajló indiai angol gyarmatosítás idején Angliában készített IPA söröket főként azért komlózták olyan dominánsan, hogy a gyarmatokon dolgozó brit munkások számára szállított ital kibírja a hosszú utat anélkül, hogy az megromlana. Noha az IPA rendkívül népszerűvé vált, ám mégis voltak és vannak olyanok, akik nem tudnak vele teljesen megbarátkozni a számukra zavaróan domináns komlóaromái miatt.

Az áttörést az amerikai parton az 1970-es években megjelenő újvilági komlófajta, a Cascade jelentette, mely citrusos és üde ízjegyeivel új dimenziókat nyitott a Pale Ale-k világában.

Az APA sörök esetén pedig pont ebből született a varázslat: az amerikai komlók felhasználásával készített APA gyümölcsös, citrusos, fenyős ízvilága egyensúlyt teremt a komló és a maláta között. A komló karakteressége ettől még persze nem tűnik el, de sokkal enyhébb és játékosabb, mint egy IPA esetén.  Az első kísérleti adag Sierra Nevada Pale Ale-t egyébként 1980-ban a  Sierra Nevada Brewing Company főzte.

thegrowlerguys.com

Az APA ízvilága, jellegzetes aromái

Az American Pale Ale karakterjegyeit az egyik legmeghatározóbb nemzetközi sörkalauz, a Beer Style Guidelines sör irányelvei is meghatározzák.

  • Ízprofil, karakter

A mérsékelt komlóaromák mellett az APA-ban főként a citrusos, gyümölcsös, fenyős, valamint trópusi ízjegyek dominálnak, így a keserűség mértéke is jóval mérsékeltebb. Emellett kismértékében a maláta karamelles, gabonás, finoman pörkölt jegyei is felbukkannak. A sör keserűségének meghatározására egyébként a nemzetközi viszonylatban is alkalmazott International Bitterness Units (IBU) mérőszám szolgál, melynek jellemző nagysága egy átlagos APA esetén körülbelül 30-45-ig terjed.

  • Illat

Kellemes illat jellemzi, melynek uralkodó jegyeit ez esetben is a komló adja, emellett izgalmasan sejlenek fel a gabona kenyeres, kekszes jegyei és a komló gyümölcsös illataromáI is. 

  • Szín

Árnyalatai az aranybarnától a világosbarnáig terjedő skálán mozognak. Érdekesség, hogy a sörök színének objektív meghatározását általánosságban két szabványos módszer segíti: az egyik az European Brewery Convention EBC skálája, a másik pedig a szintén sokszor alkalmazott SRM skála (azaz Standard Reference Method). Az APA sörök SRM értéke 5-14-ig terjed. A hidegkomlózott változatok között zavaros árnyalatokkal is találkozhatunk. 

  • Alkoholtartalom

A közepesen testes sört általában 4,5 – 6,2 % közötti alkoholfok jellemzi, mely kisebb egy átlagos IPA alkoholtartalmánál.

A pale ale söröknek egyébként számos változata és alváltozata létezik, (Indian Pale Ale, American Pale Ale, Session IPA, Juicy IPA stb.) de megemlíthetjük az AIPA-t is: a magas komlókeserűséggel bíró sör bár számos hasonlóságot mutat társaival, ám nála a maláta karamellás ízjegyei például kevésbé érvényesülnek.  Alapvetően ezek a verziók az előállítás során felhasznált komló és maláta arányaiban, valamint a származási helyeikben térnek el egymástól.

time.com

Az APA különleges összetevői

Ahogy már említettük, az APA a legfőbb sajátosságát jelentő gyümölcsösségét főként az olyan különleges komlófajtáknak köszönheti, mint például a citrusos, fenyős aromájú Simcoe, vagy az erőteljes grapefruit aromákat hordozó Chinook. Az IPA malátája általában kétsoros és hatsoros árpa keverékéből áll. (Maláta szakértelem hiányában egy kis segítség: ez annyit jelöl, hogy a kalászon két, avagy hat árpasor helyezkedik-e el.) Az elkészítés során az átlagosan 65 °C-os cefréhez adják hozzá a malátát, majd miután az eléri a kellő hőmérsékletet, megtörténik a komlózás is. A cefrét egyébként körülbelül 10 napig erjesztik a kiválasztott élesztőfajtával. Az erjedés után indulhat a palackozás, vagy a hordóban történő tárolás.

agromag.hu

Az APA térhódítása

Az APA népszerűségének titkát talán nem is olyan nehéz megfejteni. A szinte tökéletesen kiegyensúlyozott aromaprofil, a mérsékelt komlókeserűség nem csupán könnyen fogyaszthatóvá teszi az italt, hanem rendkívül kellemessé teszi a sörben lévő különböző ízjegyek érvényesülését is.

Ráadásul az APA kiválóan társítható a legkülönfélébb ételekkel, így remekül működik bármilyen sajttal (különösen például a gouda-val, vagy cheddar-ral) de megállja a helyét sült, vagy grillezett húsok, és különféle desszertek társaságában is.

craftbeer.com

A legnépszerűbb magyar APA sörök

Szerencsére kis hazánkban sem kell túl sokáig böngésznünk a választékot, ha egy jófajta APA-ra szomjaznánk. A minőségi és izgalmas kínálat csak arra vár, hogy megtaláld benne a kedvencedet.

  • Az Ugar Brewery Hopjuliskája sem fog csalódást okozni, ha egy ütős APA-t keresel a hazai polcokon. A visszafogott komlókeserűséget olyan izgalmas elemek ellensúlyozzák, mint például mangós-narancsos, vagy az enyhén bergamottos ízek és illatok.
nyitottfozdeknapja.hu
  • A MONYO palettájában elérhető American Beauty-ban szintén minden megvan, amit egy igazán jó APA-tól elvárhatunk: citrusos, virágos, fenyős aromák, emellett a maláta és komló simogató összhangja is kényezteti az ízlelőbimbókat.
monyobrewing.com
  • A Horizont kínálatát kémlelve is meglehetősen vonzó kincsekre bukkanhatunk. Easy A nevű APA-jukat igencsak kívánatossá teszi a citromfüvet, lime-ot és bodzát idéző illata. 2017-ben ráadásul az Alltech Craft Brews & Food Fair bronzérmét is bezsebelte.
beerporn.hu
  • A MadScientist is erős versenyzőt állított az American Pale Ale-k sorába. A Cascade, Centennial, Chinook komlókkal készülő JAM 52 nevű remekművük igazi gyümölcsös ízorgiával tompítja a komló keménységét és szigorát.
madscientist.hu
  • De a Pécsi Sörfőzde is megmutatta magát az APA-k mezőnyében: a hétféle komlóval készülő szűretlen Pécsi Craft APA-jukban izgalmas ízvilágú, citrusos jegyek bukkannak fel, melyek kellő frissességet és üdeséget kölcsönöznek az italnak.    
beerporn.hu

Az American Pale Ale egy ideális sör a mindennapokra, mely tökéletes összhangot teremt a határozott komló és az édes malátával vegyülő gyümölcsös ízjegyek között.

Az Élesztőben is tudjuk ezt, éppen ezért bármikor is térsz be hozzánk, minimum egy APA-t szinte mindig találsz a csapjainkon.

Add át magad egy fárasztó nap után a kellemes és minőségi kikapcsolódának a város legnagyobb múltra visszatekintő kézműves sörkocsmájában. Ahogy azt már megszokhattad, a minőségi sörök mellett a város legjobb közegét is garantáljuk. 😎