Élesztőház

sörök

konyha

rövidek

borok

kávé

sörfőzés

A szlovák sörök nyomában

Bátran kijelenthetjük, hogy sört fogyasztani nem csupán az élmény és a hangulat miatt nagyszerű érzés, hanem azért is, mert a sörben bizony sokszor egy-egy nemzet tradíciói is megelevenednek. Nincs ez másként a szlovákoknál sem, hiszen a szomszédainknál is meglehetősen hosszú múltra visszanyúló kultúrája van a sörkészítésnek és persze a sörfogyasztásnak.

Ha tehát eddig nem feltétlenül gondoltál arra, hogy a szlovák sörök mögött is igencsak izgalmas történetek és persze ízek állnak, akkor itt az ideje egy kicsit közelebbről is megismerkedni velük.

Szlovákiában egy felmérés szerint az egy főre jutó átlagos sörfogyasztás 2022-ben 79,9 liter volt. Bár ezzel az eredménnyel nagyjából hazánk is azonos mezőnybe került a 77,8 liter/fő/éves adatunkat tekintve, de még így is mindkét ország messze elmarad a listavezető csehek évi 188 (!) literes átlagfogyasztásától. Az mindenesetre biztos, hogy a szlovákok is szeretik a sört, (avagy a pivo-t) és ez nem csupán a mennyiségben, hanem szerencsére a minőségben is megmutatkozik.

A szlovák sör hagyományai

Szlovákiában már a középkorban is előszeretettel készítettek söröket. Noha eleinte ezt még bárki megtehette, ám később a sörfőzés komoly privilégiummá vált, melyet jellemzően csak a nagyobb városok lakói birtokolhattak. A bányászvárosok (mint például Körmöcbánya, Selmecbánya, vagy Besztercebánya) környékén rendszerint számos sörfőző üzemelt, a bányászok pedig a legendák szerint még munka közben is a legnagyobb örömmel fogyasztották a kiváló termékeket. 🙂

A modern szlovák sör hagyományai a XIX. század második felétől alakultak ki, a cseh sörkészítés nyomán. Persze a határok ezen a területen is sokszor elmosódtak, (elég csak a csehszlovák időszakra gondolnunk) ennek ellenére a szlovák sör a mai napig önálló sörfőzdékkel és tradíciókkal is bír.

Bár a legnagyobb szlovák sörgyárak a második világháborút követően állami kézbe kerültek, ám szerencsére ez a gombamód szaporodó kis sörfőzdéket cseppet sem tántorította el attól, hogy szép számban alkossanak egyre kiválóbb remekműveket. Emellett Szlovákia hatalmas mennyiségű és magas keményítőtartalmú árpát termel, mely nagyszerű alapanyagként szolgál a sörök előállításához.

A szlovák sörök jellemzői

A szlovák söröket elsődlegesen aszerint különböztetik meg, hogy világos, vagy sötét változatról beszélünk. Míg a világos (svetle) sörök kellemesen könnyedek, csípős utóíz nélkül, addig a sötétebb társaik (tmave) karakteresen komlózottak, és általában kesernyésebbek. 

A legjellemzőbb és legkedveltebb fajták között szerepelnek a világos lágerek, de az IPA-k és ízesített sörök, radlerek is igencsak kelendőek. Alkoholtartalmuk általában 3,8 és 5% közötti, de a megszokott jelöléssel ellentétben ezt nem az alkohol térfogatszázalékával, hanem a Plato-skála nyomán a szárazanyag tartalom alapján szokták feltüntetni a palackokon (ami tulajdonképpen a Balling skála egy eltérő változata). A legtöbb sörük esetén ez 10 és 12° közötti értéket jelent. Tévhit azonban, hogy ez a szám a sör színével kapcsolatban bármilyen információt nyújt. Meglepő emellett, hogy igencsak nagy a kereslet az alkoholmentes sörökre is: a Szlovákiában előállított sörök közel egynegyede alkoholmentes.

 A legismertebb szlovák sörmárkák

Noha a tradicionális szlovák sörfőzdéket sok esetben külföldi tulajdonú sörgyártók (mint például a Heineken vagy a SABMiller) vásárolták meg, de természetesen vannak olyan szlovák gyártók, melyek változatlan formában meg tudták őrizni a működésüket.

zlatybazant.sk

Azt, hogy a sikereikben van-e szerepe annak, miszerint söreiket 100%-ban hurbanovói malátából főzik, nem tudjuk, az mindenesetre biztos, hogy a Zlaty Bazant-ot már 8 évvel a megszületése után nem csupán Európa, hanem Ázsia és Afrika számos országában is forgalmazták, emellett pedig az első sör volt, amely 1978-ban a világűrbe jutott a Szojuz 29-es orosz űrhajóval. Igen, jól olvastad. 🙂   

Ugyancsak gazdag hagyományokra tekint vissza a több, mint ötszázados múlttal rendelkező Urpiner sörfőzde, mely nem csak a megszokott lager vonalon kínál olyan kiváló csemegéket, mint például a válogatott malátákból és komlókból főzött Urpin 93 nevű tételük, hanem olyan különlegességeket is megtalálhatunk a választékukban, mint a valódi kenderkivonattal készülő Urpiner Cannabis.  

opive.sk

Az ERB sörfőzde és az ERB márka különlegessége nem csak abban rejlik, hogy az egyik fő küldetésének tekinti a selmecbányai sörfőzési hagyományok megőrzését, hanem abban is, hogy ERB braxatoris nevű tételükkel egy egyedülállóan exkluzív szlovák sörstílust teremtettek. A borostyánszínű sör a karakteres ízjegyeivel, mangós, és bogyós gyümölcsös aromáival igazán pazar és nívós darab lett. Hitvallásuk szerint ,,vissza kívánják hozni a sörbe azt, amit a globalizáció elvett belőle”.

pivovar.erb

A legnépszerűbb szlovák sörmárkák között felbukkan még többek között a Corgon, a Smadny, a Saris, a Steiger, vagy a Birell is. Ezek a márkák azért is különlegesek, mert egyes tételeik a Szlovák Sör- és Malátagyártók Szövetsége által meghirdetett Szlovák Sörkoronán (slovenska pivna korunka, SPV), avagy a legnagyobb szlovákiai sörversenyen is rendszeresen nyernek díjakat különböző műfajokban.

opive.sk

A szlovák sörkultúra

Szlovákiában a sör készítését tehát igencsak komolyan veszik, és nincs ez másként a fogyasztását tekintve sem.  A müncheni Oktoberfest mintájára Szlovákiában is évről évre önálló fesztivált szerveznek a sör ünneplésére, ahol nem csak nagyszerű sörfőzdékkel, sörkostolókkal, sörivó versenyekkel találkozhatunk, hanem kitűnő ételekkel és persze fergeteges hangulattal is. A Junifest Nemzeti Sörfesztivált minden évben Pozsonyban rendezik meg.

A legnépszerűbb szlovák sörök előállításához 95%-ban Szlovákiában termelt malátát használnak, ami ugyancsak dícséretes és figyelemreméltó. A malátát ráadásul Szlovákia egyik legfontosabb exportárujaként jegyzik, emellett hét malátagyárral is büszkélkedhet.

Nem lehet tehát azt mondani, hogy Szlovákiában félvállról veszik sör műfaját: legyen szó az alapanyagok előállításáról, a sör készítéséről, vagy annak fogyasztásáról. Van tehát mit tanulnunk tőlük, ennek pedig egy kiváló első leckéje lehet, ha ellátogatsz az Élesztőbe, a sörökkel ugyanis mi sem viccelünk: csapjainkat a legjobb sörökkel töltöttük fel, a polcainkon pedig roskadásig állnak a különlegesebbnél különlegesebb tételek. Fegyvertárunkban ráadásul nem csak sörök, hanem egyéb italok is bevetésre készen állnak, és akkor a konyhánkról még nem is beszéltünk.