Élesztőház

sörök

konyha

rövidek

borok

kávé

sörfőzés

Ha választhatnál egy kocsmát, legyen az valós, vagy kitalált, ahol most, ebben a pillanatban bedobhatnál egy korsóval, mi lenne az?

Beugratós kérdés: persze, hogy az Élesztő! Úgyhogy mi most a második, harmadik, negyedik, ötödik kocsmát keressük, mégpedig ismét a mozgóképek világában.

Simon Pegg Wink GIF by Working Title

Kedvenc kocsmás filmjeink után most kedvenc filmes kocsmáink következnek, és az Élesztő legénysége azt is kiválasztotta, hogy kivel koccintana egyet legszívesebben.

 

Nézzük hát az 5 helyet, ahova mi is beülnénk egy szabadnapunkon. Ha léteznének…

5. A Winchester – Haláli hullák hajnala (Shaun of the Dead)

„Irány a Winchester, és egy jó hideg sör mellett várjuk, hogy vége legyen ennek az egésznek!”

Meg sem tudjuk számolni mennyiszer jutott eszünkbe ez az idézet az elmúlt évben (persze Élesztővel a Winchester helyett) és kicsit később, mint szerettük volna, de csak vége lett ennek az egésznek. Egyelőre legalábbis…

A világ egyik legikonikusabb zombifilmje mondhatni prófétikus módon látott a jövőbe, de mi nem csak ezért szeretjük. Barátságos kocsmája, ahol a jukebox mindig kedvenc dallamainkat játssza, a társaság mindig tökéletes, a pult mögött pedig egy működő Winchester puska áll készen az esetleges élőhalott-invázióra. Mi más kell még?

Kézműves sörök. Na igen, azok nincsenek. 

Kivel koccintanánk itt:

négyesben Shaunnal (Simon Pegg), Eddel (Nick Frost) és Lizzel (Kate Ashfield)

4. Rick’s Café Américain – Casablanca

„A világ összes városának összes kocsmája közül miért pont ebbe kellett bejönnie?”

Ha régi filmklasszikusokra gondolunk, a legtöbb filmőrültnek garantáltan az első néhány cím között lesz ez a romantikus filmek legromantikusabbika, a cinikus macsó archetípusának bölcsője és talán a legismertebb magyar-eredetű kreálmány a Rubik kocka után.

Egy csendes amerikai exkatona által vezetett kávézó Marokkóban a „gyanús helyek” kifejezés megtestesülése. Ezt kell felkeresned, ha a nácik elől menekülsz a II. Világháború hajnalán és Rick az az ember, aki dönt sorsod felől. 

Irány Amerika, vagy egy pohár gin lesz a menedéked?

Kivel koccintanánk itt:

Lehetőleg a gyönyörű Ilsa-val (Ingrid Bergman), csak Rick (Humphrey Bogart) is igyon velünk. 

3. A kocsma Bruges-ban – Erőszakik (In Bruges)

„Ha egy farmon nőttem volna fel, és retardált lennék, biztosan tetszene Bruges. De így nem.”

A legendásan elfuserált magyar címfordítások dobogós helyét kiérdemlő Erőszakik sokak filmradarjára éppen bugyuta címe miatt nem került fel időben, pedig Martin McDonagh ír drámaíró első nagyjátékfilmje igazán megérdemli a figyelmes szempárokat.

Belgium „tündérmese-szépségű” kisvárosa a kanálisokkal, a gótikus templomokkal és persze a szájba****tt hattyúkkal, kinek ne lenne a világa? Ray-nek (Colin Farrell) biztosan nem, de vakációja helyszínét sem ő választotta. Munkatársával, Harryvel (Brandon Gleeson) együtt a két rejtélyes alak főnökük utasítására érkezett Bruges-be és a kínkeserves városnézések után egy helyi kocsmában húzzák meg magukat, ahol csak kétféle sör létezik.

Kivel koccintanánk itt:

Filmünk főszereplői közül senkivel sem túl jó ötlet a koccintás, így mi leginkább Jimmy-t (Jordan Prentice) választanánk ívócimboránknak.

2. A Zöld Sárkány Fogadó – A gyűrűk ura filmek (The Lord of the Rings)

„Hol a korsó körbe jár/ soha nem vár rád a bánat/ Üde és habzó, söre mindig jó/ a Zöld Sárkányban.”

Miután diadalmaskodtak a rohani csatában a második rész végén, az a bizonyos szövetség elvonul ünnepelni. És hogyan tennék ezt, ha nem asztalokon táncolva a környék legendás kocsmájában, ahol ale folyik még a falakból is?

A modern fantasy történetek ősatyja, J.R.R. Tolkien tollából származó mesebeli kocsma megtestesít mindent, amit egy középföldei törzskocsmától elvár az ember: kerek ajtók, hangulatos szalmatető, morcos csaposok és a létező legszínesebb vendégkör. Hobbitkocsma lévén részeges apró szerzetekből nincs hiány, de törpökbe, tündékbe és még néhány emberbe is belebotolhatunk egy forgalmas szombat estén. A söreikről meg ne is beszéljünk!

…üde és habzó, de azért egy jó Milk Stout-ért hiába állnánk sorba…

Kivel koccintanánk itt:

Pippinnel és Trufával, természetesen, de csak miután leszálltak az asztalról.

1. Titty Twister – Alkonyattól Pirkadatig (From Dusk Till Dawn)

„Oké nagypiások, jöhet a nagy piálás, én fizetek!”

Egy hely a mexikói határ mellett, ahol a közönség még középföldénél is szokatlanabb. 

De mire ez kiderül, már késő a bánat. Robert Rodriguez és Quentin Tarantino 1996-os grindhouse agymenése, a kultfilmmé vált Alkonyattól Pirkadatig sztárparádéjánál csak szövegei felejthetetlenebbek és fordulatai elképesztőbbek. A hivatásos bankrabló, George Clooney és súlyos pszichózissal küzdő testvére, Tarantino Mexikóba tartanak az amerikai igazságszolgáltatás elől.

Útközben találkoznak Harvey Keitel pappal és lányával Juliette Lewis-al, hogy túszul ejtve őket végül egy különös nevű útszéli bárban (magyarul nagyjából csbcs) húzzák meg magukat. A hely különlegessége – amellett, hogy itt hobbitok helyett Salma Hayek táncol az asztalokon – törzsvendégeinek kiléte: egy hamisítatlan vámpírtanya ugyanis a Titty Twister.

Ha életed utolsó sörözésének helyét kellene kiválasztani, ezzel a hellyel nem lőhetsz mellé. Legalábbis jobban teszed, ha nem… 

Kivel koccintanánk itt:

A film író-rendező párosával, hogy megköszönjünk nekik annyi felejthetetlen dumát.

Képek forrásai: 

Shaun of the Dead – timeout.com | giphy.com | polygon.com 
Casablanca – pinterest | latimes.com
Erőszakik – sentieridelcinema.it | amazon
A gyűrűk ura filmek – youtube | reddit
Alkonyattól Pirkadatig – bombshellsandblueshells.com | fandom