Élesztőház

sörök

konyha

rövidek

borok

kávé

sörfőzés

Kár tagadni, büszkék vagyunk rá, hogy az Élesztő nemcsak egy pub, sőt, jóval több, mint egy igényes és ebben kompromisszumot nem ismerő sörözőnél is Hol a félhomályos és beszélgetős szombat esti miliő tölti meg tereinket, hol pedig arcot vált az egész egység, és ahol addig szórakozó-beszélgető emberek voltak, ott másnap már egy termelői piacot talál az, aki betér hozzánk.

Termelői piac az Élesztőház udvarán

A VinoPiano-Borbár borai valószínűleg ismerősek azoknak, akik rendszeresen látogatják az Élesztőházat. A borbár vezetője, Vajas Balázs azonban a Pancs – gasztroplacc “atyja” is egyben; ez az izgalmas és exkluzív budapesti termelői piac foglalja el az Élesztőház udvarát vasárnaponként délután kettő óráig.

“A piacszervezés gondolata régóta élt bennem: az Élesztőházban találtam otthonra ebben a tekintetben is. Rengeteg munka van abban, hogy képes volt ez a kezdeményezés fennmaradni a mai napig (5 év óta!). Ebben az Élesztőház maximálisan támogat és támogatott minket.” – idézte fel kérésünkre Balázs a kezdeteket, majd rögtön rá is tér a termelőkre, akik megtöltik tartalommal és portékáikkal a Pancs – gasztroplaccot“A VinoPiano megnyitása után hamar jött az igény, hogy olyan beszállítókat keressek, akiket szívesen prezentálok és kínálok a bárban egyaránt. Fontos volt, hogy a lehető leghatékonyabban tudjam beszerezni a termékeket és mivel a termelőink közül kevesen jártak a Fővárosba akkoriban, így igény volt részükről is egy belvárosi piacra.”

Az ötletgazda tipikusan gasztropiacnak definiálja a termelői piacot; az alapélelmiszerektől kezdve az egyedibb termékekig sokféle értéket talál a vásárló a standok között sétálva. Balázs azt is világossá teszi, hogy szigorú a piaci partnerek kiválasztásában (akik nem mindannyian élelmiszerekkel foglalkoznak): “Nekünk nagyon fontos az ár-érték arány és a fenntarthatóság, így komoly szűrőn kell átesniük a termelőknek. Találni nálunk számos kézművest is, van nálunk kefekészítő, virágkötő, keramikus is.”

A VinoBorbár hét, a Pancs – gasztroplacc pedig öt éve él kölcsönösen előnyös szimbiózisban az Élesztőházzal. A közösség és értékteremtés vágya szerencsésen találkozott a minőség iránti elhivatottsággal és rendszeres észrevétel az is, hogy a gasztro-szemüvegen túl a kultúra és életmód témái sem hiányoznak a Pancs eseményeiből.

Ökotudat az élen

A Pancs – gasztroplacc arra is figyel, hogy szemléletet formáljon, illetve a saját kereskedelmi forgalmában zöld innovációkat alkalmazzon. Balázs azt is elmesélte, hogy szakértőt fogadtak, aki konzultált a beszállítókkal és a termelőkkel, hogy alternatív, lehetőleg csomagolásmentes módon érkezzenek meg a termékek a termelői piacra. Ezen felül logisztikai finomhangolással és a visszaváltás lehetőségével is a fenntarthatóságot kívánják szolgálni; talán valóban ez az etikus fogyasztás és vásárlás ismérve.

Bár közelednek az ünnepek és az év vége, még az óesztendőben is érdemes az egyik vasárnap délelőttöt rászánni és kilátogatni az Élesztőház udvarára. “Lesz fermentációs műhely, és természetesen minden héten főzés. Érkezik a HVG kiadója könyvvásárral, Kárai Dávid is bemutatja új könyvét és dedikál is. Mostantól minden alkalom a lassulásra, megnyugvásra irányul részünkről. Természetesen ünnepi, adventi tematikával.” – foglalta össze az idén hátralévő vasárnapok tematikáját Balázs.

Ugyan a termelői piacok szerencsés módon az egész országban elterjedtebbek lettek (és egyre többekben tudatosodik az is, hogy a közösségnek és a Földnek is jót tesz, ha helyi termékeket veszünk helyi termelőktől a multik és boltláncok árui helyett). A Pancs- gasztroplacc népszerűsége azt mutatja, hogy ötletes csavarokkal, egyedi üzletpolitikával és a zöld szemlélet tiszteletben tartásával egy izgalmas és a vásárláson, esetleg evésen és iváson bőven túlmutató piacra-placcra van és lesz is igény.