Élesztőház

sörök

konyha

rövidek

borok

kávé

sörfőzés

Most, hogy megérkezett a hideg, és kívülről-belülről igyekszünk felmelegíteni elfagyott tagjanikat, időszerűnek láttuk, hogy tisztázzunk néhány fontos kérdést az éjszakai élet kapcsán.

Név szerint a sörözés közben felesezés tabuit és féltve őrzött titkait.

Hogy utána járjunk milyen röviditalokkal, és hogyan érdemes kombinálnunk a kézműves söröket, ismét régi szakértő barátunkat, a rejtélyes Dr. K-t hívtuk ismét segítségül másnaposságűző javaslatai után.

Melyikkel kezdjük?

Mert azt tudjuk, hogy sörre bor áll az íratlan szabályok kitalált könyvében, még ha ezzel mindenki nem is ért egyet, a röviditalok esetében viszont még ennél is kevésbé világosak az instrukciók.

Orvos barátunkkal ezúttal a Spirit Bar pultja előtt találkoztunk.

Miután a ginkínálat felsorolását bólintással nyugtázta majd rejtélyesen feljegyzett valamit noteszébe, kikért egy feles Botanist Gint, mellé egy könnyű Pilst és az asztalához kísért minket. Mi pedig feltettük neki azt a bizonyos nagy kérdést: melyik itallal érdemes kezdeni, hogy legjobb esélyekkel előzzük meg a másnaposság legsúlyosabb tüneteit. K. csak elmosolyodott. – Ha azt gondolják, a válasz olyan egyszerű mint a kérdés, sajnos el kell keserítsem magukat.

Majd elkezdődött a tudományos magyarázat az alkoholegységekről.

Prognózisa szerint ugyanis a sorrend szinte teljesen elhanyagolható, ha a mellékhatásokat szeretnénk elkerülni. És ami minket még ennél is jobban meglepett: az sem számít, hogy keverjük-e a különböző italtípusokat egymással.

Jól olvastad, Dr. K. és az őt alátámasztó tudományos kutatások szerint nyugodtan fogyassz sör után whisky-t, whisky után vodkát és arra még egy kevés bort, nem fog változtatni részegséged intenzitásán. Vagy éppen a másnapi megbánásaidon.

Akkor mégis mire kell figyelni?

Erre a kérdésre már egyszerűbb, de jóval lelombozóbb volt a doktor válasza: a titok abban keresendő, milyen sebességgel fogyasztjuk italainkat.

Mint megtudtuk, szervezetünk egy óra alatt nem képes egy egységnyi alkoholos italnál többet feldolgozni. Tehát amíg tartjuk magunkat a javasolt fogyasztási tempóhoz, nem lehet gond. 

Ha esetleg nem tudod, most azt is eláruljuk…

Mennyi is egy egységnyi alkoholos ital pontosan

Röviditaloknál (40%-ig) egy feles: 0,5 dl

Borok esetében (12%-ig) egy pohár: 2dl

Söröknél (4%-ig) egy korsó: 5dl

Tehát, nem olyan meglepő módon, minden ital esetében a hagyományos felszolgálási mennyiség jelenti az egy alkoholegységet. És ezzel most arra is fény derül, miért is kínáljuk teljes korsó helyett 0,4l-es kiszerelésben a legtöbb kézműves sört. Az egységnyi értékbe ugyanis máshogynem tudnának beleférni a 4%-ot gyakran nagyságrendekkel meghaladó italok az Élesztőház menüjén.

A lényeg tehát: ha sörözés mellé felesezel és egész este szeretnéd megőrizni cselekvőképességed, a dolgod egyszerű: óránként legfeljebb egy egységnyi italt fogyassz. 

Az ellenben teljesen mindegy, milyen sorrendben követik egymást az italok. Nyolckor egy pils, kilenckor gin, tízkor IPA, tizenegykor stout, éjfélkor jöhet egy pohár vörösbor, majd egy gyomorrendező Unicum hajnali egykor, búcsúzóul.

Te találkoztál már olyannal, aki meg tudta tartani ezt a fogyasztási sebességet egy pörgős éjszaka során?

Amíg nem kocsmáztunk együtt Dr. K-val, addig mi nem nagyon. A fenti példa ugyanis az ő esti módszertana volt. És bár magyarázatával nem túl kielégítő pontot tehetünk a sörök és röviditalok rejtélyének végére, mi úgy döntöttünk, blogcikkünkben nem elégszünk meg ennyivel.

Felbuzdulva az italok vegyítése feletti teljes szabadságunkon, összeállítottunk nektek egy listát a kézműves sörökről és a hozzájuk passzoló röviditalokról. Az étel-ital párosítás után most az Élesztő (nem)hivatalos ital-ital párosítása következik. 

Dr. K. nyomatékos kérésére jelezzük: a következő listához a doktor úr nem adja a nevét. 

A kedvenc rövidital és kézműves sör kombinációink

IPA sör és scotch

Egy intenzív íz világú, klasszikus IPA (tehát nem az ízesített variációk) remekül komplementálható a skótok büszkeségével, egy jó scotch-al.

Kombináció-ötlet:

Monyo Cyber Rabbit + Monkey Shoulder

Pils, vagy Lager sör és Gin 

A könnyed sörökhöz könnyű, áttetsző italok dukálnak, mi pedig egy ízes ginre szavazunk, ha szeretnél megkoronázni egy korsó Élesztő Pilst.

Kombináció-ötlet:

Élesztő Pils + Tanqeray Gin No. 10

Stout sör és gyomorkeserű

Ahogy már az étel-sör kombinációknál is kihangsúlyoztuk, a harmónia titka az ízintenzitás párosításában rejlik. Ezért is van az, hogy egy sötét, ízgazdag sörök mellett egy kevésbé hangsúlyos aromájú röviditalok elvesztik ízélményüket. Egy Unicimmal viszont nehéz vitába szállni.

Kombináció-ötlet:

Horizont Morning Joe + klasszikus Unicum

Sour sörök és RUM

És végezetül egy újabb bevállalós kombináció a komplementáló ízek margójára. Mi sem csúszna jobban egy markáns, füstös rum mellé, mint egy baromi vad déligyümölcs-főzet?

Kombináció-ötlet:

Hara’ Punk Managoo + El Dorado 12 Years

Ha kísérletezni szeretnél Dr. K. alkoholegység-elméletével, vagy esetleg a mi kombóinkat próbálnád ki, mondanunk sem kell: az Élesztőben büszkén állunk rendelkezésedre. Csak majd ne felejts el beszámolni a tapasztalatokról!