Élesztőház

sörök

konyha

rövidek

borok

kávé

sörfőzés

Vörös száraz a vadakhoz és a marhához, fehér a szárnyasokhoz, egészen könnyű a halakhoz, és így tovább, mindenki ismeri a nyerő és ízléses párost. 

De mi van, ha nem bort, hanem sört választanál vacsorád mellé? És ha nem is akármilyen sört, hanem egyenesen kedvenc IPA-dat? Tovább ezen sem kell aggódnod, a továbbiakban ugyanis összegyűjtöttük a tökéletes IPA-t minden étkezés mellé.

Íme, pár verhetetlen IPA párosítás:

Reggelire sört?

Természetesen nem egy klasszikus hétfő reggelt kell elképzelni, amikor munkába készül az ember. Néha azonban, mondjuk utazás vagy nyaralás során megengedhetjük magunknak, hogy villásreggelinket egy pohár finom sörrel kísérjük le. 

De hát reggelire rögtön IPA? – kérdezhetik páran összehúzott szemmel – Nem erős kezdés ez a nap elején? Attól függ! 

Természetesen mi most nem egy könnyű pirítósból és friss zöldségekből készült saláta kettőse mellé ajánlunk IPA-t, hanem egy kiadósabb, kontinentális reggelihez. A tányéron kolbász vagy sült szalonna, tojásrántotta, esetleg bab, más kevésbé kímélő ételek kíséretében.

Ugyanakkor természetesen “elintézni” sem szeretnénk magunkat korán, így a legjobb választás egy Session IPA, ami rendszerint alacsonyabb alkoholtartalommal rendelkezik (4% körül), mint a legtöbb Indian Pale Ale – keserűség és ízélmény szempontjából viszont a session IPA-k hasonlítanak magasabb alkoholfokú családtagjaihoz, így kellő ellensúlyt képezhetnek a reggeli laktató fogások mellé (a sörkeserűségről és annak méréséről ITT írtunk bővebben).

És melyik hazai sört ajánljuk, hogy a kulináris élmény tökéletes legyen?

A több szóba jöhető jelölt közül mi a Reketye Techno Lama nevet viselő sörét választottuk, ami könnyed, kesernyés és citrusos, jól csúszik a fent említett fogásokkal is.

Egy kiadós ebéd

Általánosságban kijelenthető, hogy az IPA-k testességük és magas szesztartalmuk miatt jól passzolnak a nehezebb vagy karakteres ízzel rendelkező ételekhez, jellemzően olyanokhoz, amelyek alapos sütés után kerülnek az asztalunkra. Pár példa rájuk: sült csirke, steak, olajban sült finomságok, grillételek, esetleg olyan főtt, viszont kiadós lehetőségek, mint egy pörkölt vagy ragu (akár chili con carne), illetve az erős, csípős fűszerek mellé sem árt egy korty IPA. Az IPA rá jellemző jellegénél fogva kesernyés izével, citrusos aromájával hűsít, és kellemes ellenpólust képez a sós-fűszeres fogásokkal szemben – ezen kívül erős ételek mellé erős sör is dukál!

Ha a fenti fogások közül kerül ki az, amit az asztalon találunk, akkor nem hibázhatunk egy Double vagy Tripple IPA-val: nehezebb, (ahogyan nevük is elárulja) alkoholban inkább bővelkedő változatai a tárgyalt italnak. Double vagy Tripple IPA-t ihatunk Távol-Keleti fűszeres, indiai curry-s fogásokhoz is, vagy éppen mexikói ételekhez, amiket komplikációk nélkül legyűrni néha még a mi erőspaprikán edzett gyomrunknak sem egyszerű feladat “hűtés” nélkül. Itthonról a HopTop Ceylon Buddy sörét javasoljuk: teás bolondítása miatt különlegesen ellensúlyozza a nehéz ételeket.

Még zsírosabb specialitásokhoz (mondjuk egy jó grillezett oldalas sült krumplival, vagy akár egy magyaros káposzta) a Black IPA-k is jól passzolhatnak: erős komlózás és pörkölt maláta egyesül ebben az italban, így megbízható társunk bármilyen megterhelő lakomán. A magyar lehetőségek közül mi kísérőnek a Szent András Sörfőzde Behemótját választottuk.

Édességek mellé

S ha már kellőképp jóllaktunk nehezebb ételekkel, szervírozhatják a desszertet is! Az édes íz jól párosul akár sós ételekkel, ezt számos nemzet konyhája bizonyítja és ne gondoljuk, hogy a magyartól messze áll, elég a kompóttal fogyasztott húsokra gondolni: a savak és ízek harmóniája ott is kidomborodik. Tehát az édes íz élvezete egyáltalán nem zár ki más ízárnyalatokat, sőt.

E fonál mentén elindulhatunk a képzeletbeli desszertünk mellé ajánlott IPA-hoz is. Az biztos, hogy a karakteres komlózás miatt feltűnő ízekkel szemben a legtöbb édes étel kontrasztot fog képezni; ez a távolságot azonban harmóniává változtathatja az ízléssel megválasztott nedű. Mi a Mad Scientist East Coast Samurai söre mellett tesszük le a voksunkat, amelyben a maláta a hangsúlyosabb, az utóíz pedig kellemesen (és visszafogottan) fanyar a legédesebb sütemények vagy más finomságok mellé is. 

Az East Coast IPA-kra ez amúgy is jellemző: lágyabb és gyümölcsösebb ízek, a főzdék szeretik ezeket a jegyeket kidomborítani a célul tűzött élmény érdekében.

Sós ropogtatnivalók, sörkorcsolyák

Ha kocsmázunk és már több egységet meglátogattunk, akkor nem biztos, hogy egy nagy, ötdekás, félig átsült steaket szeretnénk enni, lehetséges, hogy beérjük szerényebb sörkorcsolyával is. Nem is kell egy tradicionális kocsmaélményt mindig túlbonyolítani: az aranyszínű, hagyományosnak minősülő Fehér Nyúl IPA tökéletes zárása egy komoly és hosszú vacsorának, vagy az egészen testes, nehezebb IPA-sörök utáni szomjoltásra is kiválóan alkalmas!

Ha megéheztetek és megszomjaztatok, amit nem csodálnánk, akkor is van javaslatunk: gyertek el az Élesztőházba és találjuk meg vacsorátok mellé a legjobban csúszó sörkülönlegességet!