Élesztőház

sörök

konyha

rövidek

borok

kávé

sörfőzés

Mennyi kalória van a borban – és jobban hízlal-e, mint a sör?

A borok szerelmesei minden bizonnyal eltűnődtek már azon, hogy vajon hány kalória lapul a kedvenc italukban? Bár van egy olyan gyanúnk, miszerint ez a kérdés feltehetően inkább a borozások elején foglalkoztatja az embereket, az elfogyasztott bor mennyiségével párhuzamosan pedig egyre jelentéktelenebbé válik, de mivel ettől függetlenül izgalmas a felvetés, ezért alaposan körbejárjuk a témát. Cikkünk végén az is kiderül, hogy érdemes-e egy kis ideig borra cserélned a kedvenc sörödet, ha netán egy kicsit szorosabbá válik a nadrágszíjad a kelleténél…

Az alkohol és a kalóriák izgalmas összefüggései 

Bár természetesen aligha hisszük, hogy önmagában bárkit is lázba hozna az az információ, mely szerint az alkohol (azaz az etanol) 7 kalóriát tartalmaz grammonként, ám mégis fontos támpontként szolgál, amikor a szeszes italok kalóriatartalmát vizsgáljuk. 

A bor az alkohol mellett cukrokat, azaz szénhidrátokat is tartalmaz, melyek grammonként körülbelül 4 kalóriát jelentenek. Ahhoz tehát, hogy meghatározzuk, mennyi kalória van egy, vagy éppen két deciliter borban, egyrészt tudnunk kell, hogy pontosan mekkora alkoholtartalmú az adott tétel, másrészt pedig azt is, hogy az száraz, félszáraz, félédes, vagy netán édes-e.

Azt egyébként, hogy az édessége tekintetében melyik kategóriába sorolható egy bor, azt az alkohollá át nem alakult, literenkénti cukortartalma határozza meg, az alábbiak szerint:

  • Száraz: kevesebb, mint 4 gramm/liter
  • Félszáraz: 4-12 gramm/liter
  • Félédes: 12-45 gramm/liter
  • Édes: több mint 45 gramm/liter

Az 5 puttonyos aszúban legalább 120 gramm visszamaradt cukor található literenként,150 gramm/liter maradék cukortartalom felett pedig már 6 puttonyos aszúról beszélhetünk.

Na de nézzük, mit is jelent ez a gyakorlatban. A borok alkoholtartalma általában 10-13% térfogatszázalék között mozog. Ennek megfelelően egy deciliter (100 ml) 11% alkoholtartalmú borban így például 11 ml alkohol található. Ez grammban kifejezve 8,8 gramm alkoholt jelent (ami a 11 ml mennyiség és az alkohol 0,8 g/ml fajsúlyának szorzataként számolható ki).

Innen már csak egy lépés, hogy az alkohol 1 grammjában található 7 kalóriát erre a mennyiségre vetítsük, ami 9 x 7, azaz körülbelül 63 kalória. Ehhez hozzá kell még adnunk az esetleges cukormennyiségből származó kalóriákat, de ez – különösen a száraz és félszáraz borok esetén – szinte elenyésző, hiszen például 10 gramm literenkénti cukormennyiség deciliterenként mindössze 1 gramm cukormennyiséget, azaz 4 kalóriát jelent. 

Egy átlagos borban tehát deciliterenként 65-70 kalória található, mely egy pohár bor (2 dl) esetén így 130-140 kalóriát jelent.  

Hízlal-e a bor?

Látható tehát, hogy mértékletes fogyasztás esetén a bor energiatartalma– egy átlagos felnőtt napi 2000 kalóriányi energiaszükségletét alapul véve– önmagában nem számít túlzottan soknak, ám ennek ellenére a fenti kérdésre a válasz mégis összetettebb. Egyrészt minden esetben figyelembe kell venni az egyéni energiaszükségletet, az életmód aktivitásának mértékét, és mivel az ördög mindig a részletekben rejlik, így például azt is, hogy az alkohol sok esetben akár fokozhatja is az étvágyat. (Na igen, azok a mennyei snackek és sörkorcsolyák a borozások és sörözések közben tényleg abbahagyhatatlanok….). Összességében tehát nem elsődlegesen az elfogyasztott ital kalóriatartalma a felelős a hízásért, hanem az összes olyan tényező együttesen, mely a testsúlyunkért egyébként is felelős. 

A sör vagy a bor kíméli-e jobban az alakunkat?

A kérdés azért is izgalmas, mert nem igazán lehet rá egyértelműen válaszolni. A sörök esetén általában 0,33, vagy 0,5 liter jelent egy adagot, de őszintén kivel nem fordult még elő, hogy egy este alatt ennél azért több is lecsúszott volna? Mivel ugyanez a borok esetén is könnyen előfordulhat, így az elfogyasztott ital mennyisége önmagában nem feltétlen mérvadó támpont az összehasonlítás során. 

Ami viszont mindenképpen az, az a sörök alkoholtartalma, mely jóval nagyobb szórást mutat, mint általában a boroké: körülbelül 4-13%-ig bezárólag széles palettán tárulnak elénk a különböző tételek, (és persze ennél erősebb söröket is találunk). Ez azt jelenti, hogy minél gyengébb egy sör, annál kevesebb benne az alkoholból származó, egy deciliterre jutó kalória.

 A fenti számítás mentén így például fél liter 5% alkoholtartalmú sörben 140 kalória van, és természetesen itt is számolni kell azzal, hogy a gyümölcsös, vagy cukrot is tartalmazó tételekben még további plusz energia is rejtőzik. (Itt hívnánk fel a figyelmet az íncsiklandóan krémes és lágy stout-okra, vagy porterekre, melyek sokszor tényleg ellenállhatatlan összetevőkkel készülnek.) 

 Egy kisebb alkoholtartalmú sörből 3 deciliter tehát alapvetően kevesebb kalóriát tartalmaz, mint ugyanennyi bor, de az egészséges testsúly kulcsa sokkal inkább a mértékletességben és az aktív életmódban rejlik, és szerencsére egyik alkoholos ital sem kiáltható ki kizárólagos bűnösként, ha valakivel egy kicsit elszaladna a ló.

 A sörhas akkor valójában nem is létezik? 

De igen, el kell keserítsünk mindenkit: a sörhas sajnos valós jelenség, ám szerencsére az nem kimondottan a sörtől alakul ki. De akkor mitől? Nos, a köznyelvben sörhasként nevezett jelenség nem más, mint makacs hasi zsírlerakódás, ennek hátterében azonban sokkal inkább a helytelen életmód áll, és nem elsősorban, vagy kizárólagosan a jóízűen elfogyasztott sörök.

 Megnyugodhatnak tehát azok, akik azt hitték, hogy csak a sörözéstől, vagy éppen a borozástól Mikulás nagyságúra nőhet a hasuk, ettől függetlenül fontos, hogy mértéket és egyensúlyt tartsunk az étrend és életmód legfontosabb pillérei kapcsán.