Élesztőház

sörök

konyha

rövidek

borok

kávé

sörfőzés

Spanyol sörök

Spanyolország sokak számára egy időtlen és vonzó úticél, ahol a pezsgő kultúra és a pazar gasztronómia mesés lehetőségeket kínál a felfedezésekre vágyó turistáknak. Ám az ízletes tapasok mellett a sörök kedvelői számára is van egy jó hírünk, az ország ugyanis számukra is valódi kincsesbányát jelent. Ha kíváncsi vagy, mi a spanyol sörök titka, és mióta szerepelnek a világ legjobb söreinek térképén, olvass tovább, – cikkünkben mindenre fény derül.

Bizony, Spanyolország söreit nem csak a spanyolok isszák örömmel, azok ugyanis a többi országban is egyre népszerűbbek. Az elmúlt tíz évben a spanyol sörök exportja 350%-kal (!) nőtt, és folyamatosan új országok fedezik fel maguknak. Az export fő célországai között nem csupán Portugáliát, az Egyesült Királyságot, Franciaországot és Egyenlítői-Guineát említhetjük meg, hanem például Kínát is.

A spanyol sörök múltja

Spanyolországot némi humorral akár a sör bölcsőjének is nevezhetnénk, hiszen a legendák szerint Európa legrégebbi, 5000 éves múltra visszatekintő sörnyomát két spanyolországi urnában találták meg. A sörfogyasztás későbbi fellendülése V. Károly spanyol király 16. századi  trónra lépéséhez köthető, genti származása révén ugyanis igencsak nagy rajongója volt a söröknek, ezért saját sörfőzőmester is fogadott és létrejött az első sörfőzde is. Noha a sör eleinte nem volt túl széles körben elterjedt, ám a főzdék száma szép lassan növekedni kezdett, és a 17. századtól azok már Madridban is megjelentek. Az igazán nagy áttörésre egészen a XX. századig kellett várni, a közízlés ugyanis ekkor fedezte fel magának a sör előnyeit: alacsony alkoholtartalma, üdítő frissessége, és a bornál kedvezőbb ára hamarosan széles körben is rendkívül népszerűvé tette.

Népszerű spanyol sörstílusok

A lager a tradícionális spanyol sörstílusok között sem megkerülhető tényező, így amikor a legnépszerűbb sörfajtákról beszélünk, aligha meglepő, hogy a könnyed világos (Rubia) lager az elsők között bukkan fel: 4,5% körüli alkoholtartalmával, arany árnyalatával, enyhe keserűségével és sűrű habjával igazán közkedvelt csemegének számít. Ugyancsak népszerűek a pörkölt malátával készülő sötét lágerek (Cerveza Negra) is. Meglepő, de Spanyolországban is rendkívül keresettek az alkoholmentes sörök, melyek a söreladások 14%-át teszik ki.

Klasszikus spanyol sörmárkák 

A spanyol piacon számtalan klasszikus sörmárkát találunk, melyek tételei hagyományos receptúrák szerint, kiváló minőségű alapanyagokkal készülnek, így sosem okoznak csalódást, ha egy kitűnő sörre vágyunk.

Estrella Damm

Az 1876-ban alapított spanyol sörgyár máig az eredeti receptjei szerint készíti söreit. Nevét a klasszikus Estrella Damm nevű lageréről kapta, mely kellemesen gyümölcsös és enyhén kesernyés. 

Forrás: Pexels

Mahou

Az 1890 óta létező Mahou egyik zászlóshajója a már több, mint negyven éve készülő Mahou Cinco Estrellas. A válogatott komló és maláta alapanyagokból készülő, 5,1 %-os alkoholtartalommal bíró sört  aranyló szín és kiegyensúlyozott összhatás jellemzi.  A Mahou Cinco Estrellas nem véletlenül vívott ki magának figyelemreméltó elismeréseket a különböző nemzetközi sörversenyeken sem, így többek között az International Brewing Awards, vagy a World Beer Challenge díjazottjai között is fellelhetjük.

Forrás: Pexels

Cruzcampo

Az 1904-ben alapított sörfőzde minden tétele Sevilla városának varázslatos, napfényes hangulatát kívánja a poharakba csempészni, és ez a fajta életigenlés a márka hitvallására már a kezdetek óta jellemző. Sevilla nevű sörüket nem csak a könnyed komlós és gyümölcsös jegyek teszik kifejezetten üde tétellé, hanem az ehhez társuló kellemes malátaédesség, melynek kitűnő kísérői az apró és ízletes tapasok. A gasztronómia szerelmesei persze ezt a felállást valószínűleg pont fordítva gondolnák helytállónak, de mi most maradjunk a sörök elsődlegességénél.😊

Forrás: opinionfugaz.blogspot.com

Estrella de Levante

Az 1963-ban Espinardóban alapított Estrella de Levante nevű sörmárka gyártója minden söre elkészítésénél ugyanazzal a szakmai gondossággal jár el. Ahogy ők fogalmaznak, minden tétel egy szimfónia része, amely hagyományból és tapasztalatból születik. A sörkészítés a mellett a környezetvédelem is fontos szívügyük, így előállítási folyamatuk teljes egésze a természeti erőforrások felelős és fenntartható felhasználására épül. Névadó sörük egy nagyon könnyed lager, melynek citrusos, nyomokban gyógynövényes aromáit tökéletes keretbe foglalja a maláta-komló lágy összhangja.

A leginépszerűbb spanyol sörgyártók között emellett az Estrella Galicia, a Moritz, a Rosa Blanca, az Oro, vagy a San Miguel nevét is megemlíthetjük a listán, mely bősége ellenére közel sem teljes.

Forrás: Pexels

A spanyol kézműves szcéna úttörői

A kézműves sörök világszerte megfigyelhető térhódítása természetesen a spanyol sörkultúrára is hatással volt, így már az itteni polcokon is egyre több kiváló IPA, Stout, Sour és egyéb különlegesség bukkan fel. A kezdetek azonban meglehetősen döcögősek voltak, még annak ellenére is, hogy a kisüzemi sörfőzés, – vagy annak bizonyos értelemben vett gyökerei – már a 90’-es évek elején megjelentek. Izgalmas úttörőként említhetjük az 1993-ban alapított Barcelona Brewing Company-t, aki bittereivel, special bittereivel és stout-jaival hamar belopta magát a sörkedvelők szívébe, ám a spanyol kraftsörök szélesebb elterjedésére még jó ideig várni kellett. 2005-től azonban egyre több, mindmáig létező mikrosörfőzde kezdte meg a működését.

Clandestines of Montferri

A mindössze 150 fős lélekszámmal rendelkező Montferriben található sörfőzde tételeinek különleges minőségéért nem csupán a kitűnő természeti adottságokkal rendelkező környezet alapanyagai felelnek, hanem az a már-már művészi szintre emelt előállítási folyamatuk, melynek során nem félnek olyan különleges összetevőkkel sem kísérletezni, mint például a kakukkfű, vagy éppen a méz. Espelta nevű tételük például egy rendkívül csábító darab, mely a búzasörökre jellemző lágy kortyérzettel és pazar gyümölcsösségével csábítja magához a különleges sörökre szomjazókat.

Basqueland Brewing 

Oscar Saenz, a Basqueland Brewing sörfőző mesterének különleges ars poeticája a főzde honlapján is szerepel, mely szerint a jó sör tudomány, művészet és idő kérdése. És valóban, a főzde immár 2015 óta ontja magából a jobbnál jobb tételeket, melyek között olyan impozáns tételekkel találkozhatunk, mint a bársonyosan lágy, karamellel és vaníliával átitatott, Crème Brûlée névre keresztelt imperial pasrty stout-juk.

Forrás: loquecomadonmanuel.com

A spanyol sörfogyasztás jellegzetességei 

Végezetül néhány sajátos szokás, ami a sörök fogyasztását illeti: ha Spanyolországban csapolt sört kérünk, azt az alábbi kiszerelésekben érhetjük el: a Zurito egy 100-150 ml-es pohár, tulajdonképpen egy kostolóadagot jelent. Ha egy Caña sört kérünk, az 0,2 liternek felel meg, ami a kisebb térfogatának köszönhetően a fogyasztás végéig kellemesen hideg marad. A Tubo egy picit nagyobb, 0,33 liternyi adagnak felel meg. Végezetül pedig kérhetünk 0,5 literes, úgynevezett Jarra változatot is.  És egy másik érdekes jelenség: a nyári hónapokban különösen népszerű a Clara con limón, ami citromos szóda és sör 1:1 arányú keveréke.

Ha tehát nem is sikerülne azonnal az Ibériai-félsziget felé venni az irányt, érdemes egy kicsit nyitottnak lenni, és legalább a sörök formájában belekóstolni a hamisítatlan spanyol életérzésbe. 

Vagy csak leugrani az Élesztőbe egy frissítő, spanyol-stílusú sörért.